Základná škola s materskou školou Torysa

 

Navigácia

Telocvičňa

Navigácia

    • 21. marec - Svetový deň Downovho syndrómu

      Dňa 21. marca si pripomíname Svetový deň Downovho syndrómu. Ako prejav spolupatričnosti s ľuďmi s Downovým syndrómom si v tento deň na znak jedinečnosti obúvame rozdielne ponožky. Ukazujeme tak svetu, že rozdielnosť je fajn a aj keď sme každý iní, napriek tomu spolu ladíme ako naše rozdielne ponožky. 

    • Deň vody

      Jedna kvapka, druhá kvapka
      voda, to je kamarátka.
      Bez nej sa žiť veru nedá,
      u nás to vie každá trieda.


      22. marec bol ten deň,
      keď sa nám splnil vodný sen.
      Teraz už vieme veľa o vode,
      bez nej to veru vôbec nepôjde.


      Kreslili sme všetci spolu,
      ozdobili našu školu.
      Presne podľa vodnej módy,
      zas bol pekný ten Deň vody.

      FOTOALBUM

    • Deň vody v MŠ

      V piatok 22. marca si deti z našej materskej školy tak ako každý rok pripomenuli Svetový deň vody. Spolu s kvapkou Gabkou spoznávali kolobeh vody v prírode, vlastnosti vody a jej význam pre človeka, rastliny aj živočíchy. Od skorého rána kreslili, maľovali či strihali kvapky vody, ktorá je pre život na Zemi nevyhnutná. A tak už aj naši najmenší vedia ako je potrebné si chrániť a šetriť tento vzácny dar prírody – čistú a zdravú vodu.

       

      Mgr. Mária Girašková

       

    • SLÁVIK SLOVENSKA - ŠKOLSKÉ KOLO

      O tom, že ľudský hlas je najkrajším hudobným nástrojom sa presvedčili účastníci školského kola speváckej súťaže Slávik Slovenska 19. 3. 2024. Speváci, ktorí interpretovali ľudové piesne z nášho rodného kraja boli rozdelení do dvoch súťažných kategórií. Porota, zložená z učiteľov našej školy si okrem intonačných schopností všímala aj úroveň prejavu všetkých účinkujúcich a kvalitu piesňového materiálu.

      Napokon sa rozhodla takto: I. KATEGÓRIA

      1. Filip Lazorík 2.B
      2. Dianka Knutová 1.A
      3. Barborka Angelovičová 2.B

      II. KATEGÓRIA

      1. Adam Lazorík 4.B
      2. Timea Janičová 4.B
      3. Emma Ištoňová 4.A

      V okresnom kole budú našu školu reprezentovať víťazi školského kola Filip Lazorík a Adam Lazorík. Držíme im palce.

      Mgr. Jozef Višňovský

      FOTOALBUM

    • Kde bolo, tam bolo

      V piatok, 15. marca, sa štyri žiačky našej školy- K. Ištoňová, Z. Ištoňová, T. Janičová a E. Ištoňová zúčastnili literárneho kvízu v Mestskej galérii v Lipanoch „Kde bolo, tam bolo“. Tento rok bol inšpirovaný rozprávkovým príbehom o Pipi Dlhej Pančuche. Jednotlivé družstvá si mohli preveriť svoje vedomosti v zaujímavých kvízoch, súťažiach a iných aktivitách. Príjemným spestrením bolo divadelné predstavenie aj spoločný tanec. To najlepšie však prišlo v závere súťažného predpoludnia. Naše dievčatá obsadili po sčítaní všetkých bodov skvelé druhé miesto. Blahoželáme im a ďakujeme za ukážkovú reprezentáciu našej školy. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník tohto podujatia. 

      Mgr. M. Polomská

      Fotoalbum

    • Marec - mesiac kníh v MŠ

      Mesiac marec už tradične patrí knihám a nezabudli sme na to ani v našej MŠ. Počas rôznych aktivít mali deti možnosť dozvedieť sa čo najviac o knihe a samozrejmosťou bola aj návšteva školskej knižnice. Každé dieťa donieslo do MŠ svoju obľúbenú knihu, vyrábali si záložky do knihy a taktiež aj spoločné triedne knihy. Počas tohto mesiaca sme nezabudli ani na rôzne rozprávky, ktoré sú pre každé dieťa čarovné a kúzelné. Rozprávky sa stali aj súčasťou triedneho kola prehliadky v prednese poézie – „Mám básničku na jazýčku“. Do 1. triedy zavítala rozprávková Snehulienka, ktorú deti potešili vyrábaným jabĺčkom a milou básničkou a do 2. triedy zavítala z čarovnej lúky Meduška so svojou kamarátkou lienkou Bambulienkou, ktorým deti taktiež zarecitovali krásne básne. Za odmenu a pekne zarecitovanú báseň dostalo každé dieťa malý darček. Rozprávkovým postavám sa v MŠ páčilo, no najväčší zážitok mali určite deti. Vďaka patrí aj Vám, milí rodičia, za spoluprácu pri nácviku básne.

      Mgr. Mária Luteránová 

      FOTOALBUM

    • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN 2024

      Umelecký prednes je prostriedkom na vyjadrenie vlastných pocitov, záujmov, názorov a postojov prostredníctvom zvolených literárnych textov a vlastného rečového prejavu. Osobnostná, názorová a estetická sebaprezentácia na verejnom vystúpení vedie interpreta k rozvíjaniu jeho predstáv, emócií, myslenia a k zdokonaľovaniu jeho reči, výrazu i kontaktu s publikom. V tomto roku sa koná jubilejný 70. ročník súťaže v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Po výbere z triednych kôl sa školského kola tejto súťaže zúčastnilo 18 žiakov našej školy, ktorí vo štvrtok 7.3.2024 predniesli a zarecitovali zaujímavé literárne texty.  A teda, bolo sa na čo pozerať, aj koho počúvať. Prekvapili nás najmladší žiaci – druháci, ktorí začali zbierať skúsenosti prvýkrát v tomto roku, ale aj skúsenejší tretiaci a štvrtáci. Recitátor striedal recitátora, až napokon porota mala ťažkú úlohu – vybrať 3 najlepších. A takto to dopadlo:

      1. miesto - Kristína Sabolová 3.A (postup na okresné kolo)

      2. miesto - Boris Hovančík 4.A

      3. miesto – Soňa Bujňáková 4. B

      Porota udelila aj cenu za výber textu, ktorú si odniesol Henrich Hradiský – 4. A

      Ďakujem všetkým zúčastneným za ich čas a prípravu na súťaž, a želám veľa chuti objavovať krásu literárnej tvorby.

      Mgr. Adriána Čabáková

      FOTOALBUM

    • BURZA KNÍH
    • Fašiangy v MŠ

      V uplynulých dňoch aj v našej MŠ vrcholil čas radostí a veselosti. Deti netrpezlivo očakávali záver fašiangov a s ním spojený karneval a fašiangový sprievod obcou. V pondelok 12. februára od skorého rána vládla v jednotlivých triedach veselá nálada a všetci sme sa pripravovali na jednu z najväčších slávností v roku. Pod šikovnými rukami našich detí vznikalo chutné občerstvenie v podobe ovocných a piškótových jednohubiek. Deň pokračoval veselou zábavou, hudbou, tancom a súťažami s princeznami, zvieratkami či superhrdinami. Veselá atmosféra pokračovala aj ďalší deň keď sa deti z našej MŠ zamaskované škraboškami vybrali šíriť dobrú náladu spevom fašiangových piesni po obci. Fašiangový sprievod zavítal na obecný úrad aj do základnej školy a tak deti priblížili dospelým už takmer zabudnutú tradíciu našich predkov.

      FOTOALBUM

    • Karneval

      V piatok 9.2.2024 sa na našej škole konal karneval. Deti sa prezliekli do krásnych masiek a zábava sa začala predstavovaním, pokračovala diskotékou, hrami, balónovým tancom a vyvrcholila dlho očakávanou tombolou. V tombole bolo veľa krásnych cien a výhercovia sa veľmi tešili. Touto cestou sa chceme poďakovať sponzorom Pizza Torysa, Obuv Bujňáková, Rozličný tovar Darinka Ištoňová, Obchod u Kamila, Textil Janka, COOP Jednota, Lekáreň Torysa, ktorí prispeli cenami do tomboly a potešili deti. 

      Mgr. Bujňáková

    • Detský kurz lyžovania Drienica 2024

      SKI ALP KLUB Drienica-Lysá pod záštitou účastníka OH Mateja Falata tento rok realizoval 7. ročník detského kurzu lyžovania, na ktorom sa zúčastnili aj niektoré naše deti z materskej školy. Mohli sa na ňom zúčastniť deti od 5. rokov a počas týždenného dopoludňajšieho kurzu, ktorý prebiehal od 5.2. do 9.2.2024 si osvojili základy lyžovania. Naši škôlkari boli veľmi šikovní a už v prvý deň kurzu dokázali zlyžovať malý kopček. Celý týždeň sa zdokonaľovali a v posledný deň kurzu získali ocenenia za svoju odvahu a obratnosť na svahu. 

      Mgr. Hovancová

    • KARNEVAL

      Oznamujeme všetkým žiakom školy a ich rodičom, že v piatok (9. 2. 2024) sa uskutoční KARNEVAL. Po príchode do školy (7:45 hod.) pôjdu všetci žiaci do tried. Na prvej hodine sa prezlečú a pripravia všetko, čo budú potrebovať. Spolu sa presunú do telocvične, kde o 9: 00 hod. začne predstavovanie a prezentácia masiek, hry, tanec, tombola... Nezabudnite si doma svoje lístky! Predpokladaný záver 1. - 2. ročník o 11:30 hod., 3. a 4. roč. o 11:45 hod., potom sa žiaci presunú na obed. Tešíme sa na spoločnú fašiangovú oslavu!

       

    • Výpis hodnotenia výchovno-vzdelávacích výsledkov žiakov za I. polrok školského roka 2023/2024

      Vedenie školy oznamuje, že v posledný vyučovací deň prvého polroka školského roka - 31. 1. 2024 na poslednej vyučovacej hodine - škola vydá žiakom výpis hodnotenia vyučovacích predmetov a správania žiaka za prvý polrok. Tento výpis nie je verejnou listinou.

      Z nášho školského informačného systému budú zaslané výpisy elektronickou formou. Žiakom, ktorých rodičia nemajú aktívne rodičovské kontá, bude výpis vydaný osobne v listinnej podobe.

      Po zverejnení výpisov dostanete (žiaci a rodičia) správu do mobilnej aplikácie. Kliknutím na túto správu sa zobrazí možnosť stiahnuť si výpis. Následne stlačte tlačidlo 'Podpísať', aby mala škola spätnú väzbu, že ste výpis videli. Výpis bude naďalej k dispozícii v príslušnom polroku.

      Pozn: Tlačidlo 'Podpísať' sa nachádza len v rodičovskom konte. Ak sa prihlásite prostredníctvom žiackeho konta, toto tlačidlo neuvidíte.

       

      Ako pristupovať k hodnoteniu žiakov

      Najmä s citom a toleranciou. Výpis si môžete pozrieť, prekonzultovať s dieťaťom dosiahnuté výsledky a povzbudiť ho do ďalšieho vzdelávania. Pokúste sa ako rodičia brať polročné hodnotenie ako informáciu, kde by dieťa potrebovalo pomôcť, podporiť, povzbudiť, alebo aj zaslúžene pochváliť.

       

      Návod: Žiak/rodič - ako si pozriem výpis známok v mobilnej aplikácii?

    • Čajovňa s deťmi MŠ

      Uprostred zimy v piatok 26. januára sme sa v našich triedach preniesli do voňavého leta prostredníctvom liečivých bylín. Bylinkové čaje rozvoniavali po celej škole. Deti spoznávali podľa vzhľadu, vône, chuti i farby čaj lipový, mätový, šípkový, repíkový aj z materinej dúšky. Čaje nám veľmi chutili, zahriali a dodali silu liečivých bylín v tomto zimnom období.

      Mgr. Mária Girašková

      FOTOALBUM

    • Moje ruky objavujú

      V uplynulom týždni si deti v MŠ vyskúšali, aké je to byť malými vedcami. Pripravili sme pre nich rôzne zaujímavé pokusy a experimenty. Pozorovali, ako sa obyčajné vajíčko namočené v octe zmení na gumené skákajúce vajíčko, ako sa z cukríkov vo vode vytvorí farebná dúha či aký je rozdiel medzi ošúpanou a neošúpanou mandarínkou vo vode. Deti skúmali a pozorovali aj výbuch sopky, farebnej dúhy, nafúknutie balóna nezvyčajným spôsobom, zmiešavanie rôznych látok, ktoré vytvárali zaujímavé reakcie a ešte omnoho viac. Na všetko sme využili pomôcky, ktoré deti poznali aj bežne z domácností, a to napríklad obyčajný ocot, olej, vodu, mlieko, umývací prostriedok či sódu bikarbónu. Deťom sa experimenty veľmi páčili, boli nielen zábavné ale naučili sa aj niečo nové. 

      FOTOALBUM

      Mgr. Mária Luteránová 

       

    • Vianoce
    • Vianoce v MŠ

      Advent, advent, štyri sviece,

      prvá z nich sa zatrbliece.

      Za ňou druhá, tretia zhorí,

      prinesieme stromček z hory.

      A keď štvrtá horí stíška

      tešíme sa na Ježiška.

       

      Čas adventu aj deti v našej MŠ strávili prípravou na Vianoce. Tak ako každý rok sa deti oboznámili so zvykmi a tradíciami spojenými s dňami sv. Kataríny, Ondreja, Barbory, Mikuláša i Lucie. Spievali, tancovali, vinšovali, maľovali, vyrábali, piekli i zdobili medovníky. Svojich najbližších potešili vianočným programom, darčekom a pohostením deti z I. triedy na vianočnej besiedke. Pre vysokú chorobnosť detí sa besiedka v II. triede neuskutočnila.   Obdarovaní však boli veľkí i malí, darček si domov odniesol každý. Z darčekov v podobe nových hračiek sa pred Vianocami najviac tešili naši najmenší.

      Prajeme Vám príjemné prežitie vianočných sviatkov a všetko dobré v Novom roku.

                                                                                                            (kolektív MŠ)

      FOTOALBUM

    • Pytagoriáda

      Dňa 12.12.2023 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo matematickej súťaže Pytagoriáda. Súťaže sa zúčastnili žiaci 3. a 4. ročníka. Medzi úspešných riešiteľov patrí: Teo Kendereš 3. A, Matúš Novotný 3. A, Ninka Kocúreková 3. A,  Zuzka Ištoňová 3. A, Adrián Bodnár 3.A, Šimon Angelovič 3. A, Henrich Hradiský 4. A, Emil Laci 4. A, Adam Lazorík 4. B, Soňa Bujňáková 4. B. Do okresného kola tejto súťaže postupujú žiaci Teo Kendereš a Henrich Hradiský.

      Všetkým úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov pri reprezentácii našej školy v ďalších súťažiach.

      Mgr. Karin Adamková

    • Biela pastelka

      V dňoch od 22.9.2023 do 15.12.2023 sme v našej škole uskutočnili verejnú zbierku "Biela pastelka" , ktorá patrí medzi 10 najväčších zbierok na Slovensku. Cieľom zbierky bolo získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Výnos Bielej pastelky je každoročne použitý na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, teda na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života. 

      Zbierka prebiehala formou stacionárnych pokladničiek, ktoré boli umiestnené v priestoroch ZŠ a MŠ. Aj vďaka Vám sme prispeli sumou 156 eur.

      Za všetky Vaše príspevky ĎAKUJEME!

      Mgr. Lenka Pribulová

    • OZNAM

       Riaditeľ ZŠ s MŠ Torysa v súlade so zákonom 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov (podľa § 150 ods. 5)

       

      poskytuje deťom a žiakom dňa 22. 12. 2023 (piatok) RIADITEĽSKÉ VOĽNO z organizačných dôvodov. 

      Zároveň Vám oznamujeme, že v uvedený deň nebude v prevádzke ŠKD, MŠ a ani ŠJ (ŠKOLSKÁ JEDÁLEŇ).

       

      Vo štvrtok (21. 12. 2023) bude skrátené vyučovanie:

      1. - 2. ročník do 11. 00 hod.,

      3. - 4. ročník do 11. 30 hod., potom sa žiaci presunú na obed.

      Vo štvrtok je ŠJ ešte v prevádzke,  MŠ je v prevádzke do 12. 30 hod., ŠKD už v prevádzke nebude. Ďakujeme za porozumenie.

      Školská jedáleň (ŠJ), MŠ, ŠKD, ZŠ budú opäť v prevádzke po prázdninách 8. 1. 2024.

      S prianím pokojných sviatkov

      riaditeľ školy - Mgr. S. Holovač

    strana: