• Návšteva predškolákov

          • Vo štvrtok dňa 30. 3. 2023 k nám zavítala vzácna návšteva. Nebol to nik iný, ako naši predškoláci z materskej školy. Po usadení sa do školských lavíc, deti privítala Snehulienka a sedem trpaslíkov. Predškoláci sa oboznámili s procesom vyučovania v škole. Za pomoci starších spolužiakov veľmi pekne pracovali na zadaných úlohách. Deti boli aktívne a s veľkým záujmom sa zapájali do jednotlivých aktivít. V závere návštevy si všetci zatancovali a zaspievali veselé piesne. Veríme, že sa návšteve v našej škole páčilo a o niekoľko mesiacov sa stretneme znova.

            Mgr. Karin Adamková, Mgr. Jozef Višňovský

          • Dotácia na stravovanie (obedy zadarmo - od 1. mája 2023)

          • Informácia pre rodiča dieťaťa alebo fyzickú osobu, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti o poskytovaní dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa od 01.05.2023 na deti, ktoré navštevujú posledný ročník materskej školy alebo základnú školu.

            S účinnosťou od 01.05.2023 v zmysle § 4 ods. 3 písm. a) zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov, je možné dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (ďalej len „dotácia na stravu“) poskytnúť na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník materskej školy (ďalej len „MŠ“) alebo základnú školu (ďalej len „ZŠ“), ak rodič dieťaťa  alebo fyzická osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti rozhodnutím súdu, písomne požiada o poskytnutie dotácie na stravu - buď elektronicky cez EDUPAGE (viď postup nižšie), alebo vyplnením tlačiva (dostupné na vrátnici ZŠ).

            Dotácia na  stravu sa od 01.05.2023 bude poskytovať v sume:

            1,40 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacej činnosti v poslednom ročníku MŠ a odobralo obed,

            2,10 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na prvom stupni a odobralo obed,

            2,30 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na druhom stupni a odobralo obed.

            V súvislosti s poskytovaním dotácie na stravu si Vás dovoľujeme tiež informovať, že:

            za vyučovanie v ZŠ sa považuje aj individuálne vzdelávanie bez pravidelnej účasti na vzdelávaní v ZŠ, pričom dotáciu na stravu je možné poskytnúť len v prípade, ak obed pre dieťa bude odobratý v školskej jedálni, 

            dotáciu na stravu je možné poskytnúť na dieťa aj v prípade, ak sa dieťa nestravuje v zariadení školského stravovania z dôvodu, že zdravotný stav dieťaťa podľa posúdenia ošetrujúceho lekára– špecialistu (napr. gastroenterológ, diabetológ, imunológ, alergológ a pod.) vyžaduje osobitné stravovanie a zariadenie školského stravovania nevie zabezpečiť takéto jedlo. Podmienkou však je, že o stravovanie v školskej jedálni požiadate a Vaše dieťa bude  zaradené do zoznamu stravníkov s tým, že školská jedáleň nevie zabezpečiť diétnu stravu (dieťa si diétnu stravu prinesie na konzumáciu v rámci obeda do MŠ alebo ZŠ).

            Ak Vaše dieťa navštevuje ZŠ alebo posledný ročník MŠ a máte záujem od 1. 5. 2023 o poskytovanie dotácie na stravu na Vaše dieťa, je nevyhnutné požiadať o dotáciu na stravu - buď elektronicky cez aplikáciu EDUPAGE v záložke ÚVOD - ŽIADOSTI/VYHLÁSENIA - PRIDAŤ ŽIADOSŤ/VYHLÁSENIE - ŽIADOSŤ O DOTÁCIU NA STRAVU - NÁVRATKA, najneskôr do 21. 4. 2023 alebo (ak niekto nemá možnosť prihlásiť sa elektronicky) - tlačivá si vyzdvihnúť na vrátnici ZŠ.

            V prípade, že sa Vaše dieťa v školskej jedálni momentálne nestravuje, je zároveň potrebné požiadať, aby dieťa bolo zaradené do zoznamu stravníkov na základe zápisného lístka stravníka (dostupný na vrátnici ZŠ).

            Upozornenie: V prípade, ak nepožiadate o dotáciu na stravu v stanovenom termíne, na  dieťa nebude možné poskytovať dotáciu na stravu, až kým v priebehu školského polroka o dotáciu na stravu nepožiadate. Žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu je možné odvolať.

            Od 1. mája 2023 má daňovník (zákonný zástupca dieťaťa/žiaka) nárok na daňový bonus na dieťa aj v prípade, ak sa na dieťa bude poskytovať dotácia na stravovanie podľa § 4 ods. 3 písm. a) zákona o dotáciách.

            Rodič dieťaťa (resp. oprávnená osoba) si od 1. mája 2023 môže na dieťa bez rozdielu veku uplatniť aj daňový bonusaj dotáciu na stravovanie.

            ___________________________________________

            Deťom v MŠ, ktoré nenavštevujú posledný ročník sa bude dotácia na stravu od 01.05.2023 poskytovať za rovnakých podmienok, ako doteraz, t.j. ak ide o dieťa, ktoré žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi alebo ktorej príjem je najviac vo výške životného minima.

        • PREHLIADKA V PREDNESE POÉZIE A PRÓZY - "MEDUŠKA"
          • PREHLIADKA V PREDNESE POÉZIE A PRÓZY - "MEDUŠKA"

          • Dňa 22.3.2023 sme sa zúčastnili regionálnej prehliadky v prednese poézie a prózy "Meduška" v mestskej galérii v Lipanoch, kde sa predstavila aj naša úspešná recitátorka zo školského kola Miška Slamená so svojou básničkou  "Nepozvaná návšteva". Miške blahoželáme k úspechu. 

            FOTOALBUM

        • DEŇ VODY V MŠ
          • DEŇ VODY V MŠ

          • Svetový deň vody je určený na 22.marca už od roku 1993. Každoročne ho vyhlasuje Organizácia Spojených Národov. Voda je základnou podmienkou všetkého života na Zemi a preto sme si aj my v našej MŠ pripomenuli tento deň. Deti cez rozprávku o putovaní kvapky Gabky spoznali kolobeh vody v prírode, rozprávali o význame vody nielen pre nás ľudí, ale aj pre rastlinky a zvieratá. Mali možnosť pozorovať ako sa v teple topí zamrznutá voda a samozrejme aj v tento deň využili svoje šikovné rúčky na strihanie vodných kvapiek, kreslenie či vyfarbovanie. Deťom sa aktivity páčili, hravou formou sme im pripomenuli význam a dôležitosť vzácneho daru prírody, ktorým je voda.

            Mgr. Mária Luteránová

            FOTOALBUM

        • Futbalový turnaj "O PUTOVNÝ POHÁR RIADITEĽOV ŠKÔL HORNEJ TORYSY“
          • Futbalový turnaj "O PUTOVNÝ POHÁR RIADITEĽOV ŠKÔL HORNEJ TORYSY“

          • V piatok 17.3.2023 sme v našej škole privítali žiakov z okolitých obcí Krivany, Brezovica a Šarišské Dravce. Na pôde našej školy sa stretli za účelom futbalového turnaja „O PUTOVNÝ POHÁR RIADITEĽOV ŠKÔL HORNEJ TORYSY.“

            Práve ZŠ s MŠ Torysa otvorila štvoricu turnajov medzi žiakmi týchto základných škôl, ktoré má usporiadať každá škola do konca školského roka 2022/2023.

            Po úvodnom privítaní prítomných riaditeľom ZŠ s MŠ Torysa Mgr. Stanislavom Holovačom a zhrnutí všetkých organizačných pokynov nasledovali dynamické vzájomné futbalové stretnutia jednotlivých družstiev. Lopta lietala zo strany na stranu, brankári chytali aj nechytateľné, obrancovia obetavo bránili a útočníci v plnom nasadení hľadali možnosť útoku na súperovu bránu. Skvelá športová atmosféra naplnila celú našu veľkú telocvičňu i nás:-)

            Po výbornom obede už chýbalo iba záverečné vyhodnotenie,  a tým je toto poradie:

            1. miesto – ZŠ s MŠ Brezovica

            2. miesto - ZŠ s MŠ Šarišské Dravce

            3. miesto - ZŠ s MŠ Torysa

            4. miesto - ZŠ s MŠ Krivany

            Ocenení boli aj jednotlivci v kategóriách:

            Najlepší strelec/strelkyňa – Alžbeta Sudimáková (ZŠ s MŠ Brezovica)

            Najlepší brankár – Martin Habľák (ZŠ s MŠ Šar. Dravce)

            Najužitočnejší hráč – Oliver Pešta (ZŠ s MŠ Torysa)

            Pre umocnenie športového zážitku k nám dorazil aj maskot „GÓLIK“, s ktorým sme sa mohli odfotografovať na pamiatku.

            Veríme, že táto perfektne pripravená akcia bude pre našich mladých futbalistov dobrým odrazovým mostíkom a motiváciou do ďalších futbalových zápasov.

            Mgr. A. Čabáková, Mgr. J. Kušnír

            FOTOALBUM

        • MÁM BÁSNIČKU NA JAZÝČKU
          • MÁM BÁSNIČKU NA JAZÝČKU

          • Už tradične ako každý rok sme v našej MŠ dňa 16.3. usporiadali triedne kolo prehliadky v prednese poézie a prózy. Takmer každé z prítomných detí sa prezentovalo svojou básničkou, ktorú sa naučili doma spolu s rodičmi. V 1.triede prišla na návštevu babička s deduškom a spolu s deťmi upiekli Pampúšika, ktorý si rád vypočul, aké básne sa deti naučili. V 2.triede pomohli deti Červenej Čiapočke nazbierať kvety pre starú mamu a Čiapočku potešili peknými básničkami. Rozprávkovým postavám sa v našej MŠ veľmi páčilo, no najviac sa im páčili básničky, ktoré deti recitovali. Za odmenu si každý odniesol pochvalný list a malý darček. Vďaka patrí aj Vám, milí rodičia, za spoluprácu pri nácviku básničky

            FOTOALBUM

        • Slávik Slovenska 2023 – školské kolo
          • Slávik Slovenska 2023 – školské kolo

          • Ľudové tradície by sme mali uchovávať aj pre ďalšie generácie. Spôsobov je veľa a jedným z nich je aj súťaž v speve ľudových piesní. 16. marca 2023 sa v našej škole rozospievali "slávici", a to v školskom kole celonárodnej súťaže v speve ľudových piesní - Slávik Slovenska 2023. Slávici z našej školy (12 súťažiacich) dokázali, že ich láska k spevu nie je náhodná. Porotu zaujalo nielen množstvo malých slávikov v našej škole, ale aj výber piesní, ktoré ich naučili rodičia i starí rodičia. Výsledky školského kola:

            I. kategória (1., 2., 3. ročník):

            1. miesto: Adam Lazorík (3.B)

            2. miesto: Filip Lazorík (1.B)

            3. miesto: Zuzka Ištoňová (2.A)

            II. kategória (4. ročník):

            1. miesto: Sofia Mária Bujňaková (4.A)

            2. miesto: Jakub Novysedlák (4.A)

            3. miesto: Barbara Hudymačová (4.A)

            Cenu poroty získala žiačka 1.B triedy Barbora Angelovičová.

            V okresnom kole nás budú reprezentovať A. Lazorík (1. kategória) a S.M. Bujňaková (2. kategória).

             

            Mgr. Jozef Višňovský

            FOTOALBUM

        • OZNAM
          • OZNAM

          • Riaditeľ ZŠ s MŠ Torysa týmto oznamuje, že v zmysle §150 ods. 5 Zákona č. 245/2008 o výchove a vzdelávaní (školský zákon), udeľuje na deň 28.3.2023 (utorok) z organizačných dôvodov na zabezpečenie aktualizačného vzdelávania pedagogických a odborných zamestnancov našej školy – riaditeľské voľno pre žiakov 1. – 4. ročníka školy a deti MŠ. Riadne vyučovanie bude pokračovať v stredu 29.3.2023.

            Ďalej oznamuje, že dňa 27.3.2023 (pondelok), bude prevádzka MŠ skrátená do 12:00 hod. a ŠKD v prevádzke nebude.

        • Vystúpenie na MDŽ v dennom stacionári
          • Vystúpenie na MDŽ v dennom stacionári

          •     Dňa 13.3.2023 sme oslávili Medzinárodný deň žien ako sa patrí – spolupatričnosťou, láskou, drobnou pozornosťou pre každú dámu a napokon aj spevom.

            Žiaci zo Základnej školy s materskou školou Torysa prišli pozdraviť a kultúrnym programom potešiť všetky ženy, ktoré navštevujú denný stacionár. Obdarovali ich aj milým darčekom.

             

            Mgr. Lenka Pribulová

        • OZNAM MŠ
          • OZNAM MŠ

          • Vážení rodičia, od 1.3.2023 platí nový školský poriadok pre MŠ, preto Vás prosíme, aby ste si ho preštudovali a následne potvrdili svojim podpisom na tlačive, ktoré sa bude nachádzať na nástenke v šatni MŠ.

            Ďakujeme.

        • 21.marec- Svetový deň Downovho syndrómu
          • 21.marec- Svetový deň Downovho syndrómu

          • Dňa 21. marca si pripomíname Svetový deň Downovho syndrómu. Ako prejav spolupatričnosti s ľuďmi s Downovým syndrómom si v tento deň na znak jedinečnosti obúvame rozdielne ponožky. Ukazujeme tak svetu, že rozdielnosť je fajn a aj keď sme každý iní, napriek tomu spolu ladíme ako naše rozdielne ponožky. 

        • Hviezdoslavov Kubín 2023 - školské kolo
          • Hviezdoslavov Kubín 2023 - školské kolo

          • Vo štvrtok 2.3.2023 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín. V tomto školskom roku sa stretli len recitátori poézie, ktorých bolo v tejto kategórii 15.  Všetci recitátori sa na súťaž zodpovedne pripravili, a preto mala porota veľmi ťažkú úlohu - vybrať tých najlepších a rozhodla nasledovne:

             1. miesto – Kristína Sabolová 2.A

             2. miesto – Henrich Hradiský 3. A

             3. miesto – Sofia Mária Bujňaková 4. A

            Kristínka postúpila na okresné kolo a my jej budeme držať prsty, aby sa jej darilo a úspešne reprezentovala našu školu.

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť a príjemne strávené popoludnie.

             Mgr. A. Čabáková

            Fotoalbum

             

             

        • SFÉRICKÉ KINO MŠ
          • SFÉRICKÉ KINO MŠ

          • Dňa 28.2. sme s deťmi navštívili kino - nie obyčajné ale sférické, ktoré k nám prišlo do MŠ. Sférické kino je najnovšia zábavno-vzdelávacia cesta za poznaním. Sférický projekčný systém vnútri mobilnej kupoly ponúkol jedinečný pohľad. Deti sa zrazu ocitli v zázračnom priestore kde mali pocit, že sú priamo pod hviezdnou oblohou či na dne oceána. Počas premietania dvoch rozprávok spoločne preskúmali nekonečný vesmír, ponorili sa do morských hĺbin, navštívili zvieratká na farme, v džungli a dokonca aj na ľadovom póle. Deťom sa toto kino veľmi páčilo a odchádzali obohatené o ďalší zážitok. 

            FOTOALBUM

        • Karneval ZŠ
          • Karneval ZŠ

          • Február je tradične mesiacom karnevalov a zábav. Fašiangy, symbol veselosti, zábavy a hodovania, sú v redukovanej podobe takmer vo všetkých regiónoch Slovenska i dnes. Každoročne patrí karnevalu jeden z fašiangových dní aj v našej škole. Tento rok pripadol na 17. 2. Deti sa naň tešili celé týždne a úporne rozmýšľali, akú masku si tento rok zvolia. Pekne vyzdobená telocvičňa, nápadité masky, ktoré sa snažili zaujať nielen farebnosťou ale aj originálnosťou, veseliace sa deti, ktoré nechýbali ani tento rok. Odmenou pre deti boli zaujímavé ceny, ich úsmev na tvári a spokojnosť. Po zábave sme ukončili karneval obľúbenou tombolou. 

            Radosť, smiech a dobrá nálada boli najväčším víťazstvom pre všetkých.

            FOTOALBUM

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Torysa
        • 051/4597247
        • Torysa 26 082 76 Torysa Slovakia
        • 37942247
        • 2021882643
        • SK42 0200 0000 0018 8673 7558
        • SK47 0200 0000 0018 8673 7953
        • Mgr. Stanislav Holovač tel.: 051/4597247 mob.: 0910708374 e-mail: riaditel@zssmstorysa.sk
        • Mgr. Anežka Angelovičová tel.: 051/4597247 e-mail:anezkaangelovicova@zssmstorysa.sk
        • Mgr. Jana Hovancová tel.:051/4597353 e-mail: hovancovajana@zssmstorysa.sk
        • Magdaléna Sabolová tel.: 0918 733 919 e-mail: magdalenasabolova@zssmstorysa.sk
        • Pedagogickí a odborní zamestnanci školy poskytujú zákonným zástupcom žiakov pedagogické a odborné poradenstvo v čase konzultačných hodín. Odporúča sa zákonným zástupcom vopred sa na termíne konzultácie dohodnúť z dôvodu nepredvídateľných okolností (napr. zastupovanie a pod.) Mgr. S. Holovač (riaditeľ školy) - pondelok 13:00 - 15:00 hod. - utorok 13:00 - 15:00 hod. Mgr. A. Angelovičová - utorok 12:30 - 13:00 hod. - štvrtok 12:30 - 13:00 hod. Mgr. K. Adamková - utorok 13:00 -13:30 hod. - štvrtok 13:00 -13:30 hod. Mgr. A. Andraščíková - utorok 13:00 - 13:30 hod. - štvrtok 13:00 - 13:30 hod. Mgr. M. Bujňaková - utorok 13:00 -13:30 hod. - štvrtok 13:00 -13:30 hod. Mgr. M. Bujňáková (ŠKD) - utorok 10:30 - 11:00 hod. - štvrtok 10:30 - 11:00 hod. Mgr. A. Čabáková - utorok 13:00 -13:30 hod. - štvrtok 13:00 -13:30 hod. Mgr. M. Farkašová - pondelok 13:45 - 14:15 hod. - streda 13:45 - 14:15 hod. Mgr. G. Michalíková - štvrtok 13:30 - 14:00 hod. Mgr. J. Višňovský - utorok 13:00 -13:30 hod. - štvrtok 13:00 -13:30 hod.
      • Prihlásenie