• SFÉRICKÉ KINO MŠ
          • SFÉRICKÉ KINO MŠ

          • Dňa 28.2. sme s deťmi navštívili kino - nie obyčajné ale sférické, ktoré k nám prišlo do MŠ. Sférické kino je najnovšia zábavno-vzdelávacia cesta za poznaním. Sférický projekčný systém vnútri mobilnej kupoly ponúkol jedinečný pohľad. Deti sa zrazu ocitli v zázračnom priestore kde mali pocit, že sú priamo pod hviezdnou oblohou či na dne oceána. Počas premietania dvoch rozprávok spoločne preskúmali nekonečný vesmír, ponorili sa do morských hĺbin, navštívili zvieratká na farme, v džungli a dokonca aj na ľadovom póle. Deťom sa toto kino veľmi páčilo a odchádzali obohatené o ďalší zážitok. 

            FOTOALBUM

        • ŠKOLSKÁ VKLADNÁ KNIŽKA
          • ŠKOLSKÁ VKLADNÁ KNIŽKA

          • V tomto školskom roku sa naši žiaci po prvýkrát zapojili do projektu „Školská vkladná knižka“. Jeho cieľom je u žiakov podporiť a rozvíjať finančnú a čitateľskú gramotnosť i jazykové zručnosti. Žiaci čítajú a píšu diktáty, za ktoré sú odmeňovaní dukátmi. Táto fiktívna mena sa zbiera do školskej vkladnej knižky. Keďže si žiaci častokrát myslia, že peniaze sú z bankomatu, alebo ich jednoducho rodičia donesú, je nesmierne dôležité učiť ich finančnej gramotnosti už na prvom stupni.

            Každá aktivita (diktát, čítanie)  má hodnotu 5 dukátov, maximálny počet dukátov v jednom mesiaci je 20 a minimálny 4. Po skončení polroka si žiaci na školskom trhu vymenili dukáty za knihy, školské potreby, hračky, sladkosti či iné drobnosti. Motivácia pokračovať v zbieraní dukátov je veľká nielen zo strany žiakov, ale aj učiteľov. Na konci roka našich žiakov čakajú ďalšie trhy, na ktoré sa už teraz veľmi tešia.

            FOTOALBUM

        • KARNEVAL V MŠ
          • KARNEVAL V MŠ

          • Fašiangy sú najveselšie zvyky počas roka a patria k zvykom spojeným s prelomom zimy a jari. Predchádzajú veľkonočnému pôstnemu obdobiu, sú obdobím veselosti a hodovania, ktorého vyvrcholením je fašiangová zábava. Aj v našej MŠ sme toto obdobie zavŕšili veselou fašiangovou zábavou - karnevalom. Dňa 21.2 si deti doniesli krásne masky a zábava mohla začať. Premenili sa na rôzne rozprávkové postavy, princezné, zvieratká a nechýbal ani šašo, ktorý ku detskému karnevalu patrí. Všetci sme si užili nezabudnuteľný karnevalový deň plný zábavy, tanca, súťaží a samozrejmosťou bola aj malá hostinka. Za nádherné a čarovné karnevalové masky si všetky deti odniesli domov malé prekvapenie - diplom, šašovskú sladkú pochúťku a určite aj skvelý zážitok. Odmenou pre nás boli ich rozžiarené očká a veselé úsmevy na ich tvárach. 

            Mgr. Mária Luteránová

        • FUTBALOVÝ TURNAJ 2023
          • FUTBALOVÝ TURNAJ 2023

          • Informácia, že naša škola disponuje novou telocvičňou nie je žiadnou novinkou. Novinkou však je, že sa v nej v deň polročného hodnotenia žiakov (31.1.2023) konal prvý ročník futbalového turnaja „O putovný pohár riaditeľa školy.“ Štyria vybraní kapitáni si vyskladali 8 - členné družstvá, pri ktorých zostavovaní museli dodržať podmienku, že v ňom má byť aspoň 1 prvák a 2 dievčatá. Tímy mali aj zaujímavé pomenovania: PANTERI, BLESKY, TESÁCI a VLCI.

            Po úvodnom otvorení turnaja riaditeľom školy Mgr. Stanislavom Holovačom už nasledovali urputné futbalové boje. Roztlieskavačky tlieskali, spolužiaci povzbudzovali a pravá športová atmosféra bola naozaj skvelá. Vo vzájomných zápasoch nebola núdza o góly, ale ani o fantastické zásahy brankárov.

            Cennú trofej a 1. miesto napokon získalo družstvo VLKOV. Na 2. mieste skončili BLESKY, 3. miesto patrilo TESÁKOM a 4. miesto obsadili PANTERI. Medzi jednotlivcami sa zaskveli: najlepší strelec – Oliver Pešta (4. A), najužitočnejší hráč – Ján Sontág (4.A), ale aj ďalší výrazní hráči ako Vladimír Lukáč (4.A), Nikolas Požonský (3.A), Leo Ševčovič (4.A), Lukáš Hovančík (3.B), Šimon Angelovič (2.A) a z dievčat Kristína Miková (4.A) a Zuzana Ištoňová (2.A). Perfektné výkony podali obidvaja brankári Henrich Hradiský (3.A) a Patrik Ištoňa (3.B). Každý z účastníkov si odniesol aj malú pozornosť v podobe termohrnčeka či dekoratívnej gule.

            Na záver turnaja sa pripíjalo detským šampanským, ktoré získalo každé družstvo.

            Tento prvý ročník futbalového turnaja „O putovný pohár riaditeľa školy“ bol začiatkom tradície, ktorá by sa mala opakovať každý rok. A my sa už teraz naozaj tešíme na jej pokračovanie :-)

             

            Mgr. J. Kušnír, Mgr. A, Čabáková

            Fotoalbum

        • Karneval ZŠ
          • Karneval ZŠ

          • Február je tradične mesiacom karnevalov a zábav. Fašiangy, symbol veselosti, zábavy a hodovania, sú v redukovanej podobe takmer vo všetkých regiónoch Slovenska i dnes. Každoročne patrí karnevalu jeden z fašiangových dní aj v našej škole. Tento rok pripadol na 17. 2. Deti sa naň tešili celé týždne a úporne rozmýšľali, akú masku si tento rok zvolia. Pekne vyzdobená telocvičňa, nápadité masky, ktoré sa snažili zaujať nielen farebnosťou ale aj originálnosťou, veseliace sa deti, ktoré nechýbali ani tento rok. Odmenou pre deti boli zaujímavé ceny, ich úsmev na tvári a spokojnosť. Po zábave sme ukončili karneval obľúbenou tombolou. 

            Radosť, smiech a dobrá nálada boli najväčším víťazstvom pre všetkých.

            FOTOALBUM

        • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok
          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • Začiatkom  decembrového mesiaca, triedne učiteľky a aj triedny učiteľ oslovili Vás milí rodičia s prosbou, vytvoriť darček pre starkých z našej obce. Plán bol vytvoriť jednu krabičku za každú triedu. Vaša štedrosť nás milo prekvapila. Namiesto šiestich krabičiek sa nám podarilo pripraviť 44 darčekov pre starkých. V dňoch 21. a 22.12.2022 žiaci našej školy ich boli osobne odovzdať. Chcem sa veľmi pekne poďakovať Vám milí rodičia za Vašu štedrosť, potom celému pedagogickému i nepedagogickému kolektívu za spoluprácu.

            Je veľmi pekné darčeky dostávať, ale ešte krajšie je ich dávať.

            Mgr. M. Bujňaková

        • OZNAM MŠ
          • OZNAM MŠ

          • Prosíme rodičov detí MŠ o spoluprácu pri nácviku básne na prehliadku triedneho kola v prednese poézie a prózy „Mám básničku na jazýčku“, ktorou sa  budú prezentovať po jarných prázdninách. Text básne doneste učiteľke do triedy.

            Ďakujeme za spoluprácu.

        • Darček s hodnotou
          • Darček s hodnotou

          • December bol  mesiac, ktorý sa niesol v duchu príprav na najkrajšie sviatky roka – Vianoce.  Aj vy ste využili toto obdobie a so žiakmi ste vyrábali darčeky pre rodinu, blízkych a kamarátov. Žiaci mali možnosť vidieť hračky, s ktorými sa hrávali ich rodičia. Uvedomili si, že sú na svete chudobnejšie deti, ktoré nemajú toľko hračiek ako oni. Vďaka spoločnej aktivite sa nám podarilo vytvoriť  hračky, ktoré majú nevyčísliteľnú hodnotu a potešili nielen nás, ale aj našich kamarátov.

            Mgr. A. Andraščíková

            Fotogaléria

             

          • OZNAM

          •      Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Torysa oznamuje zákonným zástupcom žiakov, že z dôvodu zvýšeného  výskytu respiračných ochorení v škole, bude vyučovanie skrátené.

            Žiaci sa budú učiť nasledovne:

            STREDA (21.12.2022):

            I.A, I.B, II. A - končia vyučovanie treťou vyučovacou hodinou t.j. 10:35 hod.

            III.A, III.B, IV.A – končia štvrtou vyučovacou hodinou t.j. 11:25 hod.

            ŠTVRTOK (22.12.2022):

            I.A, I.B, II. A - končia vyučovanie treťou vyučovacou hodinou t.j. 10:35 hod.

            III.A, III.B, IV.A – končia štvrtou vyučovacou hodinou t.j. 11:25 hod.

            ŠKD v týchto dňoch nebude v prevádzke.   

          • OZNAM

          • Riaditeľ ZŠ s MŠ Torysa oznamuje všetkým zákonným zástupcom žiakov, že Vianočné prázdniny začínajú dňa 23. 12. 2022 (piatok) a končia 8. 1. 2023 (nedeľa). Vyučovanie, prevádzka ŠKD a ŠJ sa začína 9. 1. 2023 (pondelok) podľa platného rozvrhu.

            Dňa 22.12.2022 bude prevádzka MŠ do 12:30 hod. a ŠKD v tento deň v prevádzke nebude.

            Ďalej Vám oznamujeme že v zmysle VZN č. 9/2022 sa mení výška príspevku na stravovanie v školskej jedálni na stravníka, a preto Vás žiadame, aby ste v prípade záujmu o stravovanie Vášho dieťaťa od 9.1.2023 vyplnili a podpísali zápisný lístok stravníka, ktorý sa nachádza dole v linku, poprípade si ho môžete tiež vyzdvihnúť na vrátnici ZŠ. Zápisný lístok prosíme odovzdať v deň nástupu žiakov do školy po Vianočných prázdninách.

            Mgr. Stanislav Holovač, riaditeľ školy

            Zapisny-listok-stravnika_na_sk.r.2022-20_23_(1).doc

          • Mikulášske všeličo ŠKD

          • V piatok, 2.12.2022 sme sa s deťmi z ŠKD zúčastnili krásnej súťaže, ktorú organizuje ZŠ Hviezdoslavova Lipany. "Mikulášske všeličo" pozostávalo z dvanástich zábavno-športových disciplín zameraných na zručnosť, tvorivosť, šikovnosť, postreh a vynaliezavosť. A kto bol víťazom? Každý! Všetci sme si odniesli peknú odmenu. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník.

            Mgr. Mária Bujňáková

             

            Fotogaléria

        • Vianočný koncert ZUŠ Lipany
          • Vianočný koncert ZUŠ Lipany

          • V utorok 14.12.2022 nás svojim vianočným programom poctili žiaci a pedagógovia ZUŠ Lipany. Hodnotné a krásne vystúpenie žiakov viacerých odborov nám tak spríjemnilo tento predvianočný čas a potešilo naše zrakové i sluchové vnemy.

            Tak šťastné a veselé... nám všetkým a ďakujeme...

        • Biela pastelka
          • Biela pastelka

          • V dňoch od 23.9.2022 do 9.12.2022 sme v našej škole uskutočnili verejnú zbierku "Biela pastelka" , ktorá patrí medzi 10 najväčších zbierok na Slovensku. Zbierka prebiehala formou stacionárnych pokladničiek, ktoré boli umiestnené v priestoroch ZŠ a MŠ. Aj touto formou sme prispeli sumou 132 eur na zlepšenie života ľudí, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Aj vďaka Vám sa mnohým ľuďom otvorí nová kapitola samostatného a radostnejšieho života.

            Za všetky Vaše príspevky ĎAKUJEME!

            Mgr. Lenka Pribulová

        • Mikuláš 2022
          • Mikuláš 2022

          •  

            Celý kraj sťa striebro svieti.

            Príď, Mikuláš, prosia deti.

            Chytro sadaj na sane, v školičke ťa čakáme.

            Ponáhľaj sa medzi nás.

             

            Tak ako každý rok, aj tento, si na nás dobrý strýčko Mikuláš spomenul. A ako býva dobrým zvykom, 6. decembra zavítal medzi tých najmenších. Spolu s anjelom a čertom našich žiačikov trošku preverili, či sa učia a poslúchajú. Deti v škole Mikuláša trpezlivo očakávali a prichystali si pre neho aj pekné pesničky a básničky. Výslužku v podobe sladkostí si určite zaslúžili. Sem tam chcel čert niekoho zobrať so sebou, ale anjelik mu v tom zabránil, pretože každé dieťa má právo raz za čas niečo vyparátiť. Deti Mikuláša a jeho pomocníkov s úsmevom odprevadili a on sa pobral na ďalšiu cestu za ostatnými poslušnými deťmi.

            FOTOALBUM

        • Anjel Vianoc
          • Anjel Vianoc

          • Blíži sa čas vianočný, ktorý topí ľady v srdciach ľudí, prináša pokoj a lásku každému z nás. Čas očakávania sa tradične nesie v znamení ANJELA. Spolu so žiakmi sme sa zapojili do celoslovenskej výtvarnej súťaže ,,Anjel Vianoc“, ktorej vyhlasovateľom je Tatranská galéria v Poprade. Za pomoci pani učiteliek žiaci namaľovali krásne originálne práce, ktoré budú vystavené v Art klubeTatranskej galérie.

            Čestné uznanie za kolekcie prác získali aj naši žiaci: Eliška Hricová (1.A), Katka Ištoňová (1.A), Šimon Angelovič (2.A), Timea Janičová (3.B), Karinka Berdisová (3.B), Barbara Hudymáčová (4.A). Žiakom srdečne blahoželáme a prajeme veľa tvorivých nápadov!

            Mgr. Karin Adamková

        • Informatická súťaž iBOBOR
          • Informatická súťaž iBOBOR

          • V roku 2004 prof. Valentina Dagienė založila v Litve informatickú súťaž. Jej symbolom je usilovný, inteligentný a čulý bobor, preto sa súťaž volá Bebras (Informatický bobor). Úspešná súťaž sa postupne rozšírila do mnohých ďalších krajín. Hlavným cieľom je vzbudiť záujem žiakov o informačné a komunikačné technológie (IKT). Do súťaže sme zapojili žiakov 2. – 4. ročníka. V utorok 8. novembra 2022 súťažili Drobci (žiaci 2. a 3. ročníka), v piatok 11. novembra Bobríci (žiaci 4. ročníka). Deň po súťažnom dni svojej kategórie sa každý žiak mohol dozvedieť informácie o výsledku.

            Mgr. Karin Adamková

          • BUBNOVAČKA

          • Dňa 18.11.2022 sa na našej základnej škole konalo podujatie s názvom „Bubnovačka, aby bolo deti lepšie počuť" – toto podujatie, malo symbolicky upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím a podporiť v spoločnosti tému včasnej prevencie. Pomôcť nám s tým prišla príslušníčka policajného zboru p. kapitánka Zuzana Dudová, ktorá žiakom jednoduchou formou vysvetlila, čo je to násilie. Besedu s pani policajtkou sme ukončili hlasným bubnovaním, aby sme si aj my pripomenuli, že Hlas detí je dôležitý!

            Mgr. Mária Farkašová, Mgr. Mária Bujňaková

            Fotoalbum

             

          • Divadelné predstavenie - PERNÍKOVÁ CHALÚPKA

          • V jeden novembrový pondelok, presnejšie 14.11.2022 sme sa ráno vybrali z Torysy až do Spišskej Novej Vsi. V priestoroch krásneho Spišského divadla sme si pozreli divadelné predstavenie „Perníková chalúpka.“ Známy príbeh o Jankovi a Marienke bol obohatený o celkom nové postavy a skutočnosti, ale aj o veselé pesničky. Dozvedeli sme sa, že perníky, z ktorých vznikla perníková chalúpka pečie cukrár Figaro. Že zlá Ježibaba lesná kropí rastlinky smrťobyľom, aby ich včely nemohli opeľovať a aby mala med len pre seba. Pri tom jej pomáhal lenivý Kocúr Cico a celým príbehom nás sprevádzala nezbedná Včielka Kája. 

            Rozprávka v sebe niesla posolstvo ochraňovať našu Zem a skutočnosť, že zlo plodí len ďalšie zlo a že v jednote je sila. 

            Bol to krásny umelecký zážitok.

            Mgr. A. Čabáková

            Fotoalbum

        • Záložka do knihy
          • Záložka do knihy

          • Aj tento rok sme sa spolu so žiakmi zapojili do projektu Záložka do knihy spája školy. Témou už 13. ročníka bolo: „Môj literárny príbeh čaká na tvoje prečítanie.“ A teda príbehov a rozprávok na našich záložkách bolo naozaj viac než dosť. Štvrtáci sa zamerali napr. na Harryho Pottera, tretiaci na Malého princa či Pipi Dlhú Pančuchu a druháci a prváci na všelijaké ľudové rozprávky.

            Spomedzi 1 038 škôl sa našou partnerskou školou stala Základná škola, Pavilón B, Pribeta (Nitriansky kraj). Navzájom sme si poštou vymenili záložky posledný októbrový týždeň. Sme radi, že sme spoznali ďalšiu školu na Slovensku, o ktorej sme ani netušili, že na Slovensku je :-)

            Verím, že čítanie krásnych a vzácnych literárnych príbehov bude sprevádzať všetkých nás aj naďalej, lebo knihy sú tréningom mysle a nástrojom, ktorý zapaľuje predstavivosť... DOČÍTANIA :-)

            Mgr. Adriána Čabáková

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Torysa
      • 051/4597247
      • Torysa 26 082 76 Torysa Slovakia
      • 37942247
      • 2021882643
      • SK42 0200 0000 0018 8673 7558
      • SK47 0200 0000 0018 8673 7953
      • Mgr. Stanislav Holovač tel.: 051/4597247 mob.: 0910708374 e-mail: riaditel@zssmstorysa.sk
      • Mgr. Anežka Angelovičová tel.: 051/4597247 e-mail:anezkaangelovicova@zssmstorysa.sk
      • Mgr. Jana Hovancová tel.:051/4597353 e-mail: hovancovajana@zssmstorysa.sk
      • Magdaléna Sabolová tel.: 0918 733 919 e-mail: magdalenasabolova@zssmstorysa.sk
      • Pedagogickí a odborní zamestnanci školy poskytujú zákonným zástupcom žiakov pedagogické a odborné poradenstvo v čase konzultačných hodín. Odporúča sa zákonným zástupcom vopred sa na termíne konzultácie dohodnúť z dôvodu nepredvídateľných okolností (napr. zastupovanie a pod.) Mgr. S. Holovač (riaditeľ školy) - pondelok 13:00 - 15:00 hod. - utorok 13:00 - 15:00 hod. Mgr. A. Angelovičová - utorok 12:30 - 13:00 hod. - štvrtok 12:30 - 13:00 hod. Mgr. K. Adamková - utorok 13:00 -13:30 hod. - štvrtok 13:00 -13:30 hod. Mgr. A. Andraščíková - utorok 13:00 - 13:30 hod. - štvrtok 13:00 - 13:30 hod. Mgr. M. Bujňaková - utorok 13:00 -13:30 hod. - štvrtok 13:00 -13:30 hod. Mgr. M. Bujňáková (ŠKD) - utorok 10:30 - 11:00 hod. - štvrtok 10:30 - 11:00 hod. Mgr. A. Čabáková - utorok 13:00 -13:30 hod. - štvrtok 13:00 -13:30 hod. Mgr. M. Farkašová - pondelok 13:45 - 14:15 hod. - streda 13:45 - 14:15 hod. Mgr. G. Michalíková - štvrtok 13:30 - 14:00 hod. Mgr. J. Višňovský - utorok 13:00 -13:30 hod. - štvrtok 13:00 -13:30 hod.
    • Prihlásenie