• Testovanie kloktacími PCR testami na škole

          • ZŠ s MŠ Torysa oznamuje zákonným zástupcom žiakov, že 3.9. 2021 sa počas ranného filtra uskutoční testovanie kloktacími PCR testami len u žiakov, ktorých zákonní  zástupcovia  mali záujem o kloktacie PCR testovanie.

            Zákonní zástupcovia žiakov, ktorí mali záujem o samotestovanie Ag. testami, budú o ich dodaní včas informovaní, nakoľko nám ešte neboli doručené.

            Mgr.Stanislav Holovač, riaditeľ školy

          • Slávnostné otvorenie šk. roka 2021/2022

          • Vážení rodičia, milí žiaci!

            Prázdniny sa blížia k svojmu záveru a o slovo sa už hlási nový školský rok. Dňa 2. septembra 2021(štvrtok) ho začneme slávením sv. omše o 8:30 hod. vo farskom kostole. Prosíme zákonných zástupcov žiakov, aby deti priviedli do kostola, nie k areálu školy. Po sv. omši pôjdu žiaci a ich triedni učitelia spolu do školy, kde bude nasledovať slávnostné otvorenie školského roka 2021/2022 v areáli ZŠ. Tešíme sa na spoločné stretnutie.

            Dňa 3. 9. 2021 vyučovanie končí v 0. roč. a I. A - 3.vyučovacou hodinou o 10.35 hod., ostatné triedy 2.A, 2.B - 4. vyučovacou hodinou 11:25 hod.,  3.A, 3.B o 12:00 hod., 4.A a 4.B - 5.vyučovacou hodinou o 12:20 hod. Každý žiak si so sebou donesie rúško na prekrytie dýchacích ciest, desiatu, aktovku na knihy, zošity na vypísanie.

            Mgr.Stanislav Holovač, riaditeľ školy

          • LETNÁ ŠKOLA 2021

          • V dňoch od 16.08.2020 - 20.08.2020 Základná škola s materskou školou Torysa organizovala letnú školu s témou Putovanie rozprávkovou krajinou.

            Zúčastnili sa na nej deti našej školy, kde pod vedením pedagógov prežili krásny týždeň plný rôznych aktivít a zážitkov.

            V dopoludňajších hodinách prebiehal výchovno-vzdelávací proces, počas ktorého si  žiaci  zopakovali a upevnili svoje vedomosti zo slovenského jazyka, matematiky, prírodovedy prvouky a vlastivedy. Výchovno-vzdelávací proces prebiehal v blokovej výučbe a zážitkovým vyučovaním aj počas exkurzií. Navštívili sme  Steelpark, Technické múzeum,  Vedecko-technické centrum v Košiciach a  Múzeum Solivar v Prešove. V pondelok nás navštívili remeselníci z ÚĽUVu Košice. Žiaci mali možnosť vidieť prácu drotára a spoločne si vyrobili vtáčika z drôtu. V tvorivých dielňach si z drôtika vyrobili rôzne šperky. Hrnčiarka im predviedla prácu na hrnčiarskom kruhu, so žiakmi potom spoločne vyrobili rôzne hrkálky v tvare zvieratiek. Prakticky si vyskúšali prácu hrnčiara a prácu s hlinou. Súčasťou programu boli športové aktivity a súťaže. Piatok sme ukončili  vyslobodením princeznej Knižôčky z jaskyne zlého draka. Súčasťou programu bola aj diskotéka a vyhodnotenie letnej školy. V závere sme deti potešili malým darčekom.

             

            Mgr. Mária Bujňáková

          • Záujem o testovanie

          • Vážení rodičia!

            Na podnet MŠVVaŠ SR má škola možnosť zabezpečiť pre žiakov testy na dobrovoľné samotestovanie Ag testami v domácom prostredí. Každý žiak, ktorého rodič prejaví záujem, dostane sadu 25 ks testov s návodom na domáce testovanie. Taktiež má rodič možnosť prihlásiť svoje dieťa na  PCR kloktacie testy, ktoré sa použijú v škole. Záujem o tieto testy je potrebné vyjadriť najneskôr do 26.8.2021 do 08:00 hod. a to:

            1. Prostredníctvom rodičovského konta na portáli edupage (cez prihlasovanie).
            2. Rodičia nových žiakov (0. ročník a 1.A), ktorí ešte nemajú svoje konto na edupage, to nahlásia formou e-mailu s udaním mena a triedy žiaka na adresu: admin@zstorysa.edu.sk
          • DOTÁCIA NA STRAVU PRE ŽIAKOV - zmena

          • Informácia pre zákonného zástupcu

            Informácia pre zákonného zástupcu dieťaťa k poskytovaniu dotácií na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (ďalej len „dotácia na stravu“) v školskom roku 2021/2022

            Dieťa/žiak bude mať nárok na dotáciu na stravu, ak sa bude nachádzať v Zozname detí oprávnených na poskytnutie dotácie na stravu (zmena právnej úpravy, viď nižšie).

            Ak zákonný zástupca má záujem, aby sa jeho dieťa/žiak nachádzal v uvedenom zozname už za mesiac september 2021 je nevyhnutné, aby:

                                        riaditeľovi školy doručil od 5.8. - 9. 8. 2021 v čase od 8.00 - 15. 00 hod.:

             

            • potvrdenie, že dieťa žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi alebo
            • potvrdenie, že dieťa žije v domácnosti, ktorej príjem je najviac vo výške sumy životného minima (zákonný zástupca musí úradu práce najneskôr do 10. 08. 2021 doručiť vyplnený Formulár na posúdenie príjmu vrátane podkladov ku konaniu - doklady o príjme) alebo
            • čestné vyhlásenie o neuplatnení nároku na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa. (Viď dokument na stiahnutie v dolnej časti textu.

             

            Dňa 01. 08. 2021 nadobudnú účinnosť právne úpravy zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov.

             

            Vyššie uvedené právne úpravy od nového školského roku 2021/2022 prinášajú nasledovné zmeny v poskytovaní dotácií na stravu:

            • ukončenie plošného poskytovania dotácií na stravu v ZŠ a poslednom ročníku MŠ,
            • doplnenie novej skupiny detí, ktoré majú nárok na poskytnutie dotácie (deti žijúce v domácnosti, ktorej členovia si neuplatnili, alebo nemohli uplatniť nárok na daňový bonus).

            V nadväznosti na uvedené dochádza k zmene okruhu oprávnených detí a dotácia sa poskytuje:

            • na každé dieťa, ktoré navštevuje MŠ alebo  ZŠ a v  MŠ alebo v ZŠ je najmenej 50 % detí  z domácností, ktorým sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi,
            • na dieťa, ktoré navštevuje MŠ alebo ZŠ a žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi alebo ktorej príjem je najviac vo výške životného minima,
            • na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník MŠ alebo ZŠ a žije v domácnosti, v ktorej si ani jeden člen domácnosti neuplatnil na toto dieťa nárok na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa, ktoré dovŕšilo šesť rokov veku a nedovŕšilo 15 rokov veku, žijúce s ním v domácnosti - táto skutočnosť sa preukazuje čestným vyhlásením.

             

            DOKUMENT NA STIAHNUTIE:

            Cestne_vyhlasenie_dotacia_obedy.docx

            Cestne_vyhlasenie_dotacia_obedy.pdf   

             

          • OZNAM LETNÁ ŠKOLA

          • Riaditeľstvo Základnej školy s Materskou školou Torysa pozýva žiakov prvého stupňa našej školy na LETNÚ ŠKOLU, ktorá bude mať názov Putovanie rozprávkovou krajinou. Informovaný súhlas sa nachádza v prílohe. Je potrebné ho vyplnený odovzdať v termíne od 2.8. – 6.8. 2021.

             Prihlášky po termíne nebudú prijímané!

          • Oznam prevádzka multifunkčného ihriska počas letných prázdnin

          • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Torysa oznamuje, že multifunkčné ihrisko počas prázdnin bude v prevádzke za podmienok, ktoré sú stanovené v prevádzkovom poriadku. Záujemcovia (nad 15 rokov) si budú môcť vyzdvihnúť kľúč v kancelárii riaditeľa školy v čase od 11:00 do 11:30 hod.

          • ŠPORTOVÝ DEŇ

          • Posledné dni pred letnými prázdninami sa niesli v znamení športu a rôznych aktivít vonku. V pondelok 28.6.2021 sme sa so žiakmi našej školy vybrali na futbalové ihrisko v obci Torysa. Tam sa žiaci rozdelili do menších skupín podľa záujmu. Väčšina chlapcov hrala futbal, iní sa hrali hry s loptami, niektorí skákali cez švihadlo a dievčence zas vytvárali rôzne tanečné choreografie na letné hity.

            Slniečko svietilo, deň bol horúci, a preto osvieženie v podobe čapovanej kofoly padol vhod všetkým. Pre hladné brušká boli pripravené opekané špekáčky.

            Deň plný hier, zábavy a športu tak dopadol na jednotku s hviezdičkou.                                                                                       

            Mgr. Adriána Čabáková

            FOTO ŠPORTOVÝ DEŇ

             

        • Vyhodnotenie zberových aktivít
          • Vyhodnotenie zberových aktivít

          • V tomto školskom roku naša škola ocenila všetkých žiakov, ktorí sa zapojili do zberu papiera, bateriek, sabi viečok a tetrapakov. Prvé miesto v zbere papiera získal Tobias Saxa, ktorý odovzdal 877,10 kg papiera. Druhé miesto patrí Petre Ištoňovej, ktorá odovzdala 529,40 kg papiera. V zbere bateriek sa prvému miestu tešil Sergej Laci. V súťaži Recykluj a vyhraj sme sa zapojili do kategórie A2 - zber hliníkových viečok SABI, B2 - zber tetrapakov z čerstvého mlieka SABI a kategórie D - najlepší odoberateľ produktov Milk Agro. Vďaka usilovným zberačom sme sa v kategórii B2  nielenže umiestnili v desiatke najlepších zberačov, ale získali sme aj pekné druhé miesto. Aj školská jedáleň prispela k umiestneniu v ďalšej kategórii. Škola získala poukážky v hodnote  150 € a 200 €, ktoré sme použili na nákup hodnotných cien vo veľkosklade APL v Prešove. Naši najlepší zberači sú: Alexandra Jaššová - kategória A2, (5 029 ks sabi viečok) a Branislav Varholik - kategória B2, (34,5 kg tetrapakov). Branislav, Tobias, Petra za svoj usilovný zber získali tablety. Všetci zberači sa  tešili z pekných cien, ale určite ich hrial aj dobrý pocit z ochrany životného prostredia separovaním.

            Mgr. Agáta Andraščíková, koordinátorka ENV

        • Školský výlet - VYSOKÉ TATRY
          • Školský výlet - VYSOKÉ TATRY

          • Po náročnom období testovania, skúšania a zaokrúhľovania známok sme sa rozhodli, že koniec školského roka zavŕšime  zaujímavým výletom.

            V piatok dňa 25. júna sme sa so žiakmi vybrali na výlet do Vysokých Tatier. Navštívili sme Štrbské pleso a Starý Smokovec. Žiaci prvých a druhých ročníkov obdivovali krásy Štrbského plesa, ktoré sa nachádza v nadmorskej výške 1 346 m n. m. Prostredníctvom poznávacích tabúľ sa oboznamovali s flórou a faunou Vysokých Tatier. Tretiaci a štvrtáci sa v sprievode pedagógov vybrali na turistiku smerom k Solisku. Trasa bola náročná, ale o to zaujímavejšia. Po turistike náš výlet nekončil. Cesta pokračovala do najväčšieho zrkadlového bludiska v strednej Európe o rozlohe 500 m2 – Tricklandie v Starom Smokovci. V tejto galérii trick-artu a optických ilúzií sme zažili jedinečné putovanie Slovenskom. Trickart je umenie, ktoré vytvára vizuálne ilúzie, ktoré si môžete pozrieť v našej fotogalérii. Vysokotatranský výlet sme ukončili chutným nanukovým osviežením. Domov sme odchádzali unavení, ale plní veselých zážitkov.  

            Mgr. K. Adamková, Mgr. M. Bujňaková

          • OZNAM

          • Dňa 24.6.2021 (štvrtok) žiakom 1. a 2. ročníka vyučovanie končí o 11.00 hod. a žiakom 3. a 4. ročníka o 11.30 hod.

          • OZNAM LETNÁ ŠKOLA

          • Riaditeľstvo Základnej školy s Materskou školou Torysa pozýva žiakov prvého stupňa našej školy na LETNÚ ŠKOLU, ktorá bude mať názov Putovanie rozprávkovou krajinou. Informovaný súhlas sa nachádza v prílohe. Je potrebné ho vyplnený odovzdať v termíne do 2. 7. 2021.

          • OZNAMY - organizácia vyučovania

          • Oznamujeme zákonným zástupcom a žiakom, že vyučovanie je od dnešného dňa skrátené na 35 minútové hodiny z dôvodu vysokých teplôt, avšak čas vyučovania v tomto týždni končí podľa rozvrhu (4. hodina o 11:25 hod. a 5. hodina 12:20 hod.), po skončení vyučovania ostanú žiaci s učiteľom a budú tráviť čas rôznymi aktivitami vonku.

            Učebnice odovzdávame vo ŠTVRTOK (24.6.2021), poprosíme doma skontrolovať - vyčistiť, pogumovať, oblepiť, ak je to potrebné. 

            V PIATOK (25.6.2021) sa uskutoční školský výlet do Vysokých Tatier, informovaný súhlas donesú žiaci dnes domov, prosíme doručiť podpísaný čím skôr späť. Dohliadnite, aby deti mali so sebou desiatu a pitný režim, šiltovky, pršiplášte, vhodnú pevnú obuv (na turistiku) a KARTIČKU POISTENCA. Suchý obed bude zabezpečený zo ŠJ. 

            Budúci týždeň:

            PONDELOK (28.6.2021): športový deň 8:00 - 12:00 hod. (športové oblečenie, pokrývka hlavy)

            UTOROK (29.6.2021): upratovanie tried, hry 8:00 - 12:00 hod.

            STREDA (30.6.2021): 8:30 hod. sv. omša, 9:30 hod. odovzdávanie vysvedčení 

             

          • Prihlásenie na NBV/ETV

          • Milí rodičia terajších prvákov až tretiakov!

            Prosíme Vás o elektronické prihlásenie Vášho dieťaťa na NÁBOŽENSKÚ alebo ETICKÚ VÝCHOVU v budúcom školskom roku 2021/2022 prostredníctvom aplikácie EDUPAGE. Prihlasovanie bude spustené od 25. 5. - 31. 5. 2021. Prihláste sa, prosím, svojimi - rodičovskými prihlasovacími údajmi (nie cez žiacke konto) a v časti PRIHLÁSENIE si vyberte len jednu z možností NBV alebo ETV podľa toho, ktorý povinne voliteľný predmet chcete, aby Vaše dieťa v budúcom školskom roku navštevovalo.

            Upozorňujeme zákonných zástupcov, že po záväznom prihlásení žiaka nie je možné počas školského roka prestupovať z jedného zvoleného predmetu na iný z organizačných dôvodov.

             

          • Bezinfekčnosť - usmernenie

          • Vážení rodičia a zákonní zástupcovia, 

            po každom prerušení dochádzky žiaka do základnej školy trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dní (vrátane víkendov a sviatkov) predkladáte písomné vyhlásenie zákonného zástupcu o bezinfekčnosti (Príloha č. 4). Pri prerušení 5 a viac pracovných (víkendy a sviatky sa nezapočítavajú) dní z dôvodu akéhokoľvek ochorenia predkladáte Potvrdenie o chorobevydané všeobecným lekárom pre deti a dorast. Počet podaných Vyhlásení o bezinfekčnosti a Potvrdení chorobe nie je limitovaný.

             

            prípade, že u dieťaťa je podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID-19, bezodkladne o tejto situácii informujte triedneho učiteľa a riaditeľa školy. Povinnosťou zákonného zástupcu je aj bezodkladné nahlásenie karantény, ak bola dieťaťu nariadená lekárom všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo miestne príslušným regionálnym ÚVZ. Za týchto podmienok nemôže žiak navštevovať školu.

             

            V prípade neprítomnosti žiaka škole a školskom zariadení z dôvodu:

            a) Podozrenia na ochorenie COVID-19 (označený ako „Úzky kontakt“ RÚVZ, infektológom alebo všeobecným lekárom) predloží pri návrate žiaka do školy "Potvrdenie o chorobe" vydané len všeobecným lekárom pre deti a dorast alebo u plnoletých žiakov všeobecným lekárom pre dospelých (u ktorých je žiak v starostlivosti)a to bez ohľadu na dĺžku trvania jeho neprítomnosti.

            b) Ochorenia na COVID-19 (potvrdené ochorenie RÚVZ, infektológom alebo všeobecným lekárom) predloží pri návrate žiaka do školy "Potvrdenie o chorobe" vydané len všeobecným lekárom pre deti a dorast (u ktorých je žiak v starostlivosti)a to bez ohľadu na dĺžku trvania jeho neprítomnosti.

             

            Priloha_4_-_Vyhlásenie_zákonného_zástupcu_(17.5.2021).docx

          • OZNAM ZBER PAPIERA

          • Milí rodičia a žiaci, súťaž v zbere papiera končí. Papier je potrebné doniesť v stredu (26.5.). Nezabudnúť napísať meno a hmotnosť. Usilovných zberačov oceníme.

            Mgr. A. Andraščíková

          • Matematický klokan

          • Dňa 19. apríla 2021 sme sa zapojili do najväčšej medzinárodnej matematickej súťaže na svete - MATEMATICKÝ KLOKAN. Do súťaže sa každoročne zapája niekoľko miliónov žiakov na celom svete. Jednotlivé úlohy odkrývajú zaujímavosti matematiky a sú zamerané na rozvoj logického myslenia, pozornosti, pohotovosti  a matematickej spôsobilosti.

            Každý žiak si výsledky súťaže môže pozrieť po zadaní svojho kódu na stránke www.matematickyklokan.sk.

            Mgr. Karin Adamková    

        • OZNAM O UKONČENÍ SÚŤAŽE RECYKLUJ A VYHRAJ
          • OZNAM O UKONČENÍ SÚŤAŽE RECYKLUJ A VYHRAJ

          •  Milí rodičia a žiaci !

            Súťaž v zbere sabi viečok a tetrapakov končí 21.5.2021. Svoje nazbierané viečka a tetrapaky môžete doniesť do budúceho štvrtka t. j. do 20.5.2021. Nezabudnúť napísať počet a hmotnosť.

            Pre jednoduchšie počítanie (váženie) info: cca. 34,5 KS tetrapaku = 1kg. Viečka zrátať na ks.

            Mgr. A. Andraščíková

        • PROJEKT ČERSTVÉ HLAVIČKY
          • PROJEKT ČERSTVÉ HLAVIČKY

          • Vážení rodičia, milí žiaci a žiačky,

            čerstvého ovocia a zeleniny nie je nikdy dosť. Vďaka nemu sme zdravší a s vyváženou stravou nám to aj viac myslí. A to sa v škole vždy zíde! Preto potrebujeme dostať ešte viac ovocia a zeleniny do školy.

            Kaufland tento rok organizuje 2. ročník projektu Čerstvé hlavičky a hľadá partnerské školy pre každú zo svojich predajní, ktoré od nich získajú pravidelný prísun kvalitného ovocia alebo zeleniny pre svojich žiakov na celý rok.

            Hlasovanie bude prebiehať v termíne od 13.5.2021 do 23.6.2021 na stránke https://www.cerstvehlavicky.sk/. Návštevník, ktorý sa rozhodne zapojiť do hlasovania sa na stránke pri prvej návšteve zaregistruje. Pokiaľ má už na stránke vytvorený účet, tak sa doň musí prihlásiť. Registráciu alebo prihlásenie návštevník vykoná až po vybraní školy, ktorej chce dať svoj hlas. Pri registrácií má na výber z troch možností: cez Facebook, cez Google Account alebo cez e-mail. Návštevník bude následne vyzvaný na zadanie telefónneho čísla, na ktoré bude zaslaná overovacia SMS s vygenerovaným kódom. Po zadaní správneho kódu sa dokončí registrácia. Po dokončení registrácie sa udelí hlas škole, ktorú si návštevník zvolil pred zahájením registrácie. Odoslaný hlas sa danej škole ihneď pripočíta a poradie sa na stránke v reálnom čase upraví. Návštevník môže hlasovať za jeden deň iba jedenkrát.

            Každý hlas sa počíta a aj naša škola sa môže stať jednou zo 70 škôl, ktoré budú dostávať ovocie a zeleninu pre žiakov celý školský rok 2021/2022.

            Podporte našu školu v tomto projekte a pomôžete nám zabezpečiť pre vaše deti pravidelnú porciu zdravej a čerstvej zeleniny a ovocia.

            S poďakovaním,

            Mgr. Stanislav Holovač, riaditeľ ZŠ

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Torysa
      • 051/4597247
      • Torysa 26 082 76 Torysa Slovakia
      • 37942247
      • 2021882643
      • SK42 0200 0000 0018 8673 7558
      • SK47 0200 0000 0018 8673 7953
      • Mgr. Stanislav Holovač tel.: 051/4597247 mob.: 0910708374 e-mail: riaditel@zssmstorysa.sk
      • Mgr. Anežka Angelovičová tel.: 051/4597247 e-mail:anezkaangelovicova@zssmstorysa.sk
      • Mgr. Jana Hovancová tel.:051/4597353 e-mail: hovancovajana@zssmstorysa.sk
      • Magdaléna Sabolová tel.: 0918 733 919 e-mail: magdalenasabolova@zssmstorysa.sk
      • Pedagogickí a odborní zamestnanci školy poskytujú zákonným zástupcom žiakov pedagogické a odborné poradenstvo v čase konzultačných hodín. Odporúča sa zákonným zástupcom vopred sa na termíne konzultácie dohodnúť z dôvodu nepredvídateľných okolností (napr. zastupovanie a pod.) Mgr. S. Holovač (riaditeľ školy) - pondelok 13:00 - 15:00 hod. - utorok 13:00 - 15:00 hod. Mgr. A. Angelovičová - utorok 12:30 - 13:00 hod. - štvrtok 12:30 - 13:00 hod. Mgr. K. Adamková - utorok 13:00 -13:30 hod. - štvrtok 13:00 -13:30 hod. Mgr. A. Andraščíková - utorok 13:00 - 13:30 hod. - štvrtok 13:00 - 13:30 hod. Mgr. M. Bujňaková - utorok 13:00 -13:30 hod. - štvrtok 13:00 -13:30 hod. Mgr. M. Bujňáková (ŠKD) - utorok 10:30 - 11:00 hod. - štvrtok 10:30 - 11:00 hod. Mgr. A. Čabáková - utorok 13:00 -13:30 hod. - štvrtok 13:00 -13:30 hod. Mgr. M. Farkašová - pondelok 13:45 - 14:15 hod. - streda 13:45 - 14:15 hod. Mgr. G. Michalíková - štvrtok 13:30 - 14:00 hod. Mgr. J. Višňovský - utorok 13:00 -13:30 hod. - štvrtok 13:00 -13:30 hod.
    • Prihlásenie